Connect with us

НБРМ

НБРМ: Девизните резерви во јули намалени за 126,6 милиони евра

Објавено

на

Вкупните девизни резерви во земјава заклучно со 31 јули 2107 година имаа вредност од 2.273.300.000 евра, покажуваат пподатоците на Народната банка на Република Македонија.

Еден месец претходно државните девизни резерви беа на ниво од  2.399.900.000 евра или 126,6 милиони евра повеќе во однос на јули, а во однос на истиот период во 2016 година кога изнесуваа 2.588.200.000 евра, се за 314,9 милиони евра повеќе во споредба со јули оваа година.

 

Вредноста на монетарното злато во јули беше 239.000.000 евра или 2,1 милиони евра помалку во однос на претходниот месец. На крајот на јули 2016 година, монетарното злато беше на ниво од 262.400.000 евра.

 

Хартиите од вредност на крајот на седмиот месец од оваа година достигнаа 1.840.700.000 евра или 58,4 милиони евра повеќе во споредба со претходниот месец (1.782.300.000 евра), а се пониски за 230,6 милиони евра во однос на јули минатата година.

 

На сметка на валутите и депозитите заклучно 31.07.2017 година се прокнижени 189.300.000 евра или 182,8 милиони евра помалку во однос на јуни, додека во однос на јули минатата година тие се помали за 60,4 милиони евра.

 

НБРМ

НБРМ го стимулира кредитирањето со намалувањето на каматната стапка на благајнички записи на 3%

Објавено

на

На 13 март 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Издадена и пуштена во оптек кованата пара за колекционерски цели „Бик“

Објавено

на

Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека е издадена и пуштена во оптек кованата пара за колекционерски цели „Бик” од серијата „Хороскопски знаци” („Службен весник на Република Македонија” бр. 26/18). (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Комитетот за финансиска стабилност заклучи: “Ризиците во банкарскиот систем се минимални”

Објавено

на

Денес се одржа петтата седница на Комитетот за финансиската стабилност, на кој присуствуваа министерот за финансии и гувернерот на Народната банка, како и високи претставници од двете институции. Комитетот се одржа во услови на нормално функционирање на финансискиот систем без било какви потреси, при што во рамките на неговите надлежности за состанување во вакви услови определени со Меморандумот за соработка за одржување на финансиска стабилност и управување со финансиска криза во Република Македонија, на денешната седница се разменија информации за тековните движења во банкарскиот систем на Република Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange