Connect with us

Останато

Науката во функција на бизнисот

Објавено

на

На 16 август 2017 година во Стопанската комора на Македонија се одржа состанок меѓу претставници на Стопанската комора на Македонија и Фондацијата за економски истражувања од Истанбул, Република Турција.

Во име на долгогодишната соработка меѓу двете институции, состанокот беше организиран на иницијатива на Амбасадата на Република Турција во Република Македонија.

 

Фондацијата за економски истражувања е формирана во 1962 година во Истанбул, Република Турција, од страна на еминентни научници, а основна цел на Фондацијата е спроведување на научни истражувања од областа на економијата и бизнисот за поддршка на бизнис заедницата на Република Турција и продлабочување на билатералните и мултилатералните односи со другите земји.

 

Активностите на Фондацијата во насока на отворање нови можности за соработка меѓу турските бизнисмени и бизнис заедниците од другите земји, се темелат пред се` на организирање економски симпозиуми ширум светот, на коишто покрај размената на истражувањата на научно ниво, бизнис заедниците имаат можност да остварат и билатерални средби со претставници од дадени индустрии и дополнително да разменат искуства, know – how и контакти за понатамошна соработка, истакна проф. д-р Ахмет Инчекара, претседател на Фондацијата.

 

Во Македонија последен симпозиум Фондацијата организирала во 2005 година во соработка со МАНУ, а до крајот на 2017 година во соработка со Стопанската комора на Македонија планирано е да се организира уште еден ваков настан на којшто експертите од Р. Турција и Р. Македонија ќе имаат можност да ги презентираат своите согледувања и да дадат насоки за понатамошно зацврстување на досегашните билатерални односи меѓу двете земји.

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange