Connect with us

Останато

МФ: Пад на државниот долг за 1% и јавниот долг за 1,7% во 2017 година

Објавено

на

Министерството за финансии денеска ги објави податоците за државен и јавен долг заклучно со декември 2017 година.

На крајот од 2017 година државниот долг изнесува 38,7% од Бруто домашниот производ (БДП), додека јавниот долг изнесува 46,7% од БДП. Споредено со крајот на 2016 година, државниот долг е понизок за 1 процентен поен додека јавниот долг е понизок за 1,7 процентни поени, што претставува прво годишно намалување на државниот и јавниот долг од 2009 година, пренесоа од МФ.

Во однос на третиот квартал на 2017 година, се забележува зголемување кај државниот долг за 0,8 процентни поени и кај јавниот долг за 0,9 процентни поени.

Податоците можете да ги најдете на следниот линк.

Останато

Саудиска Арабија: Жените ќе можат да отвораат свои фирми!

Објавено

на

Саудиските жени сега имаат право да отвораат сопствени бизниси, без да бараат согласност од старателот од машки пол, соопшти владата, која се надева дека на тој начин ќе го стимулира приватниот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Кирил Јовановски се повлекува од Одборот на директори на Македонска берза АД Скопје

Објавено

на

Кирил Јовановски се повлекува од функцијата неизвршен член на Одборот на директори на Македонска берза АД Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Над 70 граѓански организации ќе формираат мрежа за финансиска одржливост

Објавено

на

Над 70 граѓански организации ќе формираат мрежа за финансиска одржливост во рамки на проектот „Промени за одржливост“ којшто е финансиран од Европската унија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange