Connect with us

Странски банки

Марио Драги: Прерано е да се прогласи победа за ниската инфлација

Објавено

на

Шефот на Европската централна банка Марио Драги рече дека е прерано да се прогласи победа за ниската инфлација и да се одреди датум за прекинување со печатење на пари и покрај тоа што економијата јакне.

Тој повикува на „трпение и истрајност“ во пристап на монетарната политика.

Според него, непрекинатиот економски раст може да значи дека инфлацијата порано или подоцна ќе дојде до зацртаната цел од нешто помалку од два отсто.

Моментално таа стапка изнесува 1,3 отсто на годишно ниво. Драги не потврди дека Банката ќе престане да купува обврзници во вредност од 30 милијарди евра месечно најмалку до септември, а и подолго ако биде потребно.

Странски банки

Уапсен гувернерот на централната банка на Летонија

Објавено

на

Гувернерот на летонската централна банка, Илмар Римшевич, беше уапсен денеска од страна на антикорупциската агенција, соопштија од кабинетот на премиерот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Barclays незаконски била финансирана од Катар!?

Објавено

на

Британскиот банкарски гигант Barclays се соочува со сериозно обвинување од канцеларијата за борба со сериозни финансиски измами откако беше обвинета дека примила незаконски финансиски средства од Катар во износ од неколку милијарди фунти. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Банките во Србија на тапет: Клиентите на кои им е наплатено за обработка на кредит може да ги тужат Банките

Објавено

на

Апелациониот суд во Белград донесе правосилна пресуда според која банката нема право да наплаќа трошоци за обработка на кредитот. Тоа значи дека граѓаните кои во последните 15-тина години подигнале кредит имаат основ да преку тужба побараат од банката враќање на парите, вели Дејан Гавриловиќ – претседател на Здружението на банкарски клиенти.

Трошокот за обработка на кредитот банките го наплатуваат како еднократен трошок во моментот на одобрување на позајмицата. Просечниот процент на наплатена провизија изнесува околу 1% и се одбива од вкупниот износ на одобрен кредит. Согласно одредени податоци, банките во Србија на овој начин во последните 15 години наплатиле повеќе од 100 милиони евра.

„Судот утврдил дека, согласно облигационите односи, банката како цена на кредитот смее да наплатува само камата. Тоа значи дека сите трошоци кои банката ги има во постапката на реализација на кредитот мора да бидат вметнати во каматната стапка и никакви дополнителни трошоци не би требало да се наплатуваат дополнително“, вели Гавриловиќ.

Дека трошокот е фиктивен покажува и фактот дека банката за иста работа, а за различни кредити наплатува различни износи.

„Право на поврат на парите се реализира преку тужба, а може да го реализира секој што во последните 15 години подигнал било каков кредит во било која валута. Она што е значајно во оваа постапка е дека нема застарување, така што тужба може да поднесат и оние чии кредити се веќе исплатени“, дополнува Гавриловиќ.

Извор: Bankarstvo.rs

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange