Connect with us

Форекс

Која земја е следната дестинација на,,копачите” на Биткоини?

Објавено

на

Регулативите и законите поврзани со дигиталните валути се постојана актуелна тема бидејќи се смета дека само со нивно поставување ќе може да се спречи злоупотребата на дигиталните валути и нивната вклученост во црните бизниси. Кина беше една од ветените земји кога стануваше збор за ,,копањето” на дигитални валути вклучувајќи го и Биткоинот.

Но, бидејќи ништо не е вечно, така и слободата на ,,копачите” наскоро ќе биде и повеќе од ограничена. Кинеските државни регулатори подготвуваат нови закони со кои ќе ги потиснат оние кои работат на копањето на Биткоинот. По донесувањето на оваа одлука веднаш почнува да се размислува која е следната земја каде што тие ќе може слободно да ја продолжат својата дејност.

Канада е една од земјата која се смета дека ќе биде следната дестинација на сите ,,копачи”. Се смета дека во оваа земја важат принципите на владеење на правото и постои одредена стабилност и правна ситурност дека нема одеднаш да се почувствуваат последиците врз големите компании за креирање на криптовалути кои ангажираат огромен број на компјутерски машини при што доаѓа до енормно трошење на електрична енергија.

Трошокот за создавање на Биткоин или друга криптовалута преку технологијата наречена блокчејн каде се вршат отклучувања на блокови со информации за трансакциите кои се заштитени стануваат се повисоки бидејќи се троши огромна количина на електрична енергија. 

Во Кина претежно струјата се произведува од јаглен, па затоа и е евтина. Но, сепак, најголемите последици ги сноси животната средина поради преголемото загадување.

Операциии за ,,копање” на Биткоини трошат повеќе струја од една модерна и развиена земја во светот. Бидејќи самиот процес сам по себе зависи и од системот на ладење, клучен фактор за успешните крипто-фарми е истите да се создаваат околу хидро-централите бидејќи со водата може да се креира соодветен систем на ефикасно ладење.

 

Повеќе

Форекс

Централен депозитар за хартии од вредност со нов портал за следење на електронски извештаи

Објавено

на

Започнувајќи од денес, Централниот депозитар за хартии од вредност, го лансира својот најнов проект, за дигитализација на системот за крајните корисници, односно издавачите и инвеститорите на хартии од вредност. Дигитализацијата е во форма на портал за следење на електронски извештаи преку кои брзо и лесно се добиваат битните информации за издавачите и инвеститорите на хартии од вредност.  (more…)

Продолжи со читање

Форекс

До 50% намалени провизии за тргување со акции со Шпаркасе Банка Македонија!

Објавено

на

Шпаркасе Банка Македонија воведе најнова промоција, со која на своите новорегистрирани клиенти им овозможува тргување со акции на Македонска берза АД Скопје – со намалени провизии за тргување до 50% од редовните надоместоци, во промотивниот период од 1.7. – 30.9.2018 година.  (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Предности и слабости на Форекс

Објавено

на

Foreign Exchange (FOREX) се однесува на девизниот пазар. Тоа е пазар во кој се тргува со најголемите светски валути. Се смета за најголем и најликвиден пазар во светот. Не е игра на среќа, ниту пак пирамидална измама. Но, бара трпение, упорност и знаење.

Ние излиставме многу предности и слабости на ваквиот начин на тргување, но решивме да ги издвоиме најглавните и да ги споделиме со вас.

Предности на Форекс се: 

  1. Една од најдобрите страни е што не е потребна голема инвестиција. Односно не ви е потребна скапа технологија за да започнете со тргување. Доволно е да имате сопствен компјутер и стабилна интернет конекција.
  2. Форекс ви дава слобода. Не сте врзани ниту за канцаларија ниту имате директор пред кој одговарате. Сами одлучувате кога, од каде и колку ќе работите. Поентата е во тоа што Форекс е глобален, децентрализиран пазар кој работи 24 часа.
  3. Можете да заработите повеќе од една плата во месецот.

Слабости на Форекс се:

  1. Доколку не знаете точно што правите и не ги разбирате доволно добро финансиските пазари, наместо добивка, може да доживеете голема загуба.
  2. Нема кој да ве спречи да направите грешка. Ќе згрешите и многу често ќе се прашувате каде сте згрешиле. Нема да имате претпоставен и поискусен до вас, кој ќе ви ја објасни грешката. Се ќе мора да учите сами.
  3. Мора да инвестирате голем капитал, ако сакате да станете богати. Ова го зголемува ризикот.

При носење на одлука дали да започнете да тргувате, мора да бидете сигурни дека сте ментално стабилна личност и спремни да превземете поголем ризик врз себе. Колку што можете да заработите, толку можете и да изгубите. Пазарот е непредвидлив и се менува секоја секунда.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange