Connect with us

Странски банки

Кои европски градови ќе станат нов дом за големите банки по Брегзит?

Објавено

на

Големите меѓународни финансиски институции веќе прават планови за преместување на своите централи од Лондон. Голем број европски градови се надеваат дека тие ќе станат нов дом за големите банки и консултантските компании.

Дел од овие финансиски институции ги објавија своите планови, па така стана јасно дека „Citigroup“, „Morgan Stanley“ и „Standard Chartered“ го избрале германскиот град Франкфурт, „HSBC“ размислува за преместување на седиштето во Париз, а „Bank of America“ и „Barclays“ го избраа главниот град на Ирска – Даблин.

 

Најголемата јапонска банка – „Mitsubishi UFJ Financial Group“ планира да отвори нова фирма во Амстердам, Холандија, на тој начин да ја премести дивизијата, и да се занимаваат со инвестициско банкарство во градот.

 

Според информациите „MUFG“ ќе одржи стотици работни места во Амстердам. Во моментов во лондонскиот канцеларија на институцијата работат 2.100 лица. 

 

Освен оваа институција никој друг не пројавил интерес за овој холандски град, а тоа е така поради премногу стриктната политика во однос на бонусите, поделени на менаџерите. Во земјата финансиските менаџери можат да добијат бонус во износ поголем од 20% од фиксниот надомест.

 

За споредба, европските регулативи дозволуваат банките да плаќаат дополнителни бонуси во износ до два пати од фиксната плата на менаџерот. 

 

Но сепак не е за изненадување тоа што „MUFG“ го избра Амстердам од страна на „MUFG“, бидејќи во градот веќе се наоѓа седиштето на банката во ЕУ, кои се занимава со корпоративно и корисничко кредитирање.

 

Странски банки

Марио Драги ќе ги зголеми каматните стапки

Објавено

на

Поголемиот дел од анкетираните очекуваат покачување на каматите во септември 2019-та година – месец пред Драги да ја напушти централната банка.

Мислењето се поддржува и од тоа дека банкарите од централната банка дадоа сигнал дека каматните стапки ќе останат на рекордно ниско ниво најмалку за период кој го вклучува и летото од 2019-та година.

Економистите предвидуваат дека „ЕЦБ“ ќе ја зголеми депозитна камата до -0,2% од -0,4% до септември следната година. Зголемувањето на каматната стапка по главните операции за рефинансирање (кој во моментов е нула) најверојатно ќе биде направено до декември 2019-та година – по повлекувањето на Драги. Во претходните прогнози и за двата показатели очекувањата беа повисоката камата да се види во вториот квартал од следната година.

Централните банкари сепак не еднаш посветувале внимание на силата на домашната економија, откако јасно се гледа дека бизнисот се опоравува по слабиот старт на годината. Порастот на нарачките за фабриките во најголемата економија во регионот, пак, е сигнал за најдобри перспективи.

Следниот состанок на „ЕЦБ“ за монетарната политика е на 26-та јули, а за пазарниот интерес претставуваат и насоките кои ќе им ги даде Драги.

Продолжи со читање

Странски банки

Lloyds по Brexit ќе работи со три подружници во ЕУ

Објавено

на

Lloyds Banking Group, британска финансиска институција со традиција повеќе од четири века, планира да ја напушти Британија по три години во ЕУ да работи со три подружници во континентална Европа, извор го наведува ,,Reuters”.

За сега, сигурно е дека една од трите подружници ќе биде во Франкфурт.

Операциите на компанијата на европскиот континент генерираат 11 % од премиите за осигурување.

И некои други финансиски институции, исто така, планираат да го пренесат својот бизнис во Европа. Неколку инвестициски банки, вклучувајќи ги и Банката на Америка, Баркли и Морган Стенли, размислуваат да пренесат персонал во Даблин.

Градовите како Франкфурт, Мадрид и Амстердам можат исто така да имаат корист од разни преселувања.

Продолжи со читање

Странски банки

Sberbank на првото место меѓу банките од Централна и Источна Европа

Објавено

на

Sberbank го зазеде првото место во однос на банките од Централна и Источна Европа (ЦИЕ), спроведена од магазинот ,,The Banker”. Британскиот магазин кој е основан во 1926 година,  ,,The Banker” е клучен извор на податоци и анализа на финансиската индустрија.

Споредување ,,Топ 1000 светски банки” што ги спроведува поставува мерна единица во индустријата веќе од 1970 година, обезбедувајќи сеопфатни информации за здравјето на банкарскиот сектор.

Регионално споредба на банките во земјите од централна и источна Европа е составен дел од годишната споредба ,,Топ 1000 светски банки”.

Критериуми кои одредуваат рангирање се профитабилноста, стапката на враќање на капиталот и основниот капитал (Tier 1), а податоците се преземени од годишните извештаи за 2017 година.

Sberbank е најголемата руска банка – кредитор кој понатаму го прошири лидерството со зголемување на капиталот за речиси 30% во однос на претходната година. Во глобалната реорганизација ,,Топ 1000 светски банки” Sberbank сега зазема 31 место, со што нејзината позиција е поместена однапред за пет места во однос на претходната година.

Според ,,The Banker” анализата, руските банки доминираат во споредба со банките од Централна и Источна Европа, земајќи ги предвид основниот капитал и профитабилноста.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange