Connect with us

Останато

Инфлацијата во Египет скокна на 33%

Објавено

на

Стапката на инфлација во Египет, во јули, скокна на 33%, соопшти египетската влада, додека граѓаните на таа земја се соочуваат со зголемени цени и мерки за штедење.

Според податоците кои ги објави Централната банка на Египет, инфлацијата од јунското ниво од 29,8%, се зголемила на 33% во јули.

 

Египетската економија е под притисок од високата инфлација поради слабеење на туризмот и намалување на инвестициите, по соборувањето на долгогодишниот лидер Хосни Мубарак во 2011 година и политичките превирања кои следуваа.

 

Ова е највисока стапка на инфлацијата откако Египет воведе флуктирачки курс на националната валута, египетската фунта, во ноември минатата година во рамки на договорот за аранжман со ММФ. Тогаш извршниот одбор на ММФ, исто така, му одобри на Египет тригодошен заем од вкупно 12 милијарди долари.

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange