Connect with us

Останато

Индија – од сиромашна азиска земја до светска економска сила

Објавено

на

Индија е земја на контраст и нееднаквост, за што најдобро говори податокот дека според нивото на бруто-домашниот производ (БДП) е на седмо место во светот, додека според БДП по глава на жител е поблиску до дното на листата, односно на 123. место во светот.

Индија, според висината на бруто домашниот производ (БДП), е седма во светот. Имено, според ММФ, во 2016 година БДП на Индија изнесувал 2.256,4 милијарди долари, што ја прави една од водечките економски сили. Сепак, бруто домашниот производ по глава на жител (БДП по жител) изнесува 6.616 долари, според тој показател, таа е блиску до дното на светската скала, дури на 123. место.

 

Ова покажува колку Индија е земја на контраст, бидејќи и покрај реформите и развојот во некои области на најсовремена технологија, постојат големи нееднаквости – еден од пет индиски жители живеат под границата на сиромаштија. Затоа Владата на Индија, предводена од премиерот Нарендра Моди, покрена силни реформи насочени кон зголемување на бруто-домашниот производ за една третина до 2025 година.

 

Од почетокот на својот мандат во 2014 година, премиерот Нарендра Моди спроведува реформи во обид за понатамошно зајакнување на економскиот раст. Во изминатите три и пол години беа спроведени шест структурни реформи.

 

Во 2017 година, Индија забележа стапка на раст од само 6,1%, но економистите веруваат дека Индија ќе се врати на раст од 8% во текот на следната година. Според проценките на Меѓународниот монетарен фонд, во периодот 2018-2019 година ќе се постигне раст на БДП од 7,7%. Растот на индиската економија е поттикнат од зголемените инвестиции и отворањето на земјата за странските инвеститори.

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange