Connect with us

Колумни

Зошто е толку тешко да се излезе од комфорната зона?

Објавено

на

Сите сме слушнале за магијата која се случува таму некаде надвор од границите на нашата комфорна зона. За сите успеси кои чекаат на нас доколку успееме да излеземе од ѕидовите кои сами ги имаме изградено. Но, сета таа убава слика на еден друг исполнет живот каков што отсекогаш сме посакувале почнува да бледее кога се појавува стравот и се поставува единственото, најтешко прашање: КАКО да излеземе од нашата комфорна зона?

Што е всушност комфорната зона? Иако секој од нас си создава своја слика за комфорната зона во која се наоѓа и си ја замислува и чуствува на посебен начин сепак постои просто научно објаснување за истата. Комфорната зона не е ништо повеќе од чувството на моментална умствена безбедност каде што вашите секојдневните активности и однесувања се движат по една иста шема која го минимизира стресот и ризикот. На овој начин вие сте заштитени од превземање нови чекори, имате загарантирано (не)задоволително ниво на среќа и помалку стрес. 

Од другата страна на оваа ваша умствена идила се наоѓа стравот. Истиот оној страв кој се појавува секој пат кога барем за момент ќе помислите на отворање на вратата за излез од вашата комфорна зона. Премногу хаотична и исцрпувачка ви личи војната со истиот па затоа најчесто луѓето уште на самиот почеток, во првата битка го подигнуваат белото знаменце и стравот повторно се прогласува за победник. 

Луѓето се некогаш толку навлезени во своите комфорни зони што дури помислуваат дека  и времето е релативна работа. Додека скришно ,,ѕиркаат” во надворешниот свет секојдневно правејќи ги истите чекори кои се разбира не носат ништо ново освен потврда на дотогашниот ,,status quo” времето надвор од комфорната зона минува и не чека никого да собере храброст и да излезе од зад ѕидините. Доколку некогаш сте се нашле во оваа ситуација на умствен безизлез со истовремена желба да го победите стравот и да се впуштите во светот на вистинските можности размислете на овие нешта.

1. Пронајдете ја својата ,, зона на храброст”

Доколку зоната на стравот може да не демне насекаде околу нас зошто да не е исто толку лесно да ја пронајдеме и сопствената зона на храброст? За сите оние кои не знаат, таа се наоѓа веднаш кога ќе ја преминете таа комфорна зона. И ете, повторно истиот проблем. Комфорната зона МОРА да биде помината. Доколку се плашите да правите големи чекори не срамете се и направете мали, бебешки чекори. Не е важно темпото, важно е насоката во која истите ве водат. Морате да почнете од некаде. Зоната на храброст е многу помалку предвидлива од вашата комфорна зона, но затоа е исполнета со многу можности. Запомнете, секоја мала улога ве носи до следната поголема улога во вашите животи и никогаш не се двоумете, вистинското време за да ја направите промената е токму сега. 

2. Не го избирајте сигурното

Секојдневно сите ние донесуваме различни одлуки. Многу од нив се ситни и незначителни, но голем дел можат да променат многу нешта кај нас. Како? Еден ден пред да донесете некоја секојдневна одлука застанете на момент и размислете што ќе се случи доколку денеска одлучите нешто друго. Доколку ја промените рутината на носење одлуки и овој пат го изберете она ,,несигурното”. Одлуките кои ги сметаме за ризични и непријатни се оние од кои најмногу учиме и кои ни помагаат да ,,пораснеме” .

3. Еден ден одете си дома по различен пат

Иако можеби ова ви звучи смешно и се прашувате како тоа би ви помогнало да излезете од зоната на комфорот никогаш не потценувајте ја симболиката на нештата. Патиштата секако ќе ве однесат до вашиот дом, но, движејќи се по новиот пат вие ќе видите некои различни нешта со што ќе се прошират вашите видици. Верувајте дека ова е најлесниот начин да почнете. После тоа ќе бидете подготвени да направите и многу подрастични промени.

4. Почесто кажувајте ,,Да”

Прифаќајте ги новите нешта. Кажувајте да на истите дури и кога не сте подготвени. Верувајте дека секогаш знаете и можете да го направите тоа. Доколку работите кажете да на нови проекти дури и да не сте завршиле со претходните. Ќе ви се отворат многу нови можности и можеби ќе почнете да уживате во нешто кое никогаш претходно не сте имале шанса да го искусите.

5. Правете го она од кое што се плашите

Програмирајте ги своите мисли на нов начин. Поставете си го прашањето дали нешто ве плаши. Доколку одговорот е потврден вие МОРА да го направите тоа. Само на овој начин се совладуваат стравовите. И запомнете, тие никогаш не исчезнуваат само вие учите да управувате со нивната енергија. 

6. Научете се да верувате во себе и запомнете: ,,Утре е нов ден”

Најчесто нашите мисли се оние кои не ,,парализираат” и врзуваат во комфорната зона. Кога размислувате негативно ги креирате сите можни сценарија кои го потхрануваат стравот. Најдете го најлесниот начин за да почнете да верувате во себе. Визуелизирајте ги своите соништа и местото каде што сакате да бидете. Тоа место се наоѓа надвор од вашата комфорна зона, нели? Доколку се соочите со некои лоши работи не се затварајте се повеќе во својата зона. Запомнете дека утре е нов ден во кој ќе бидете посилни и веројатно ќе научите нешто ново. Дајте им можност на можностите.

И на крајот поставете си го прашањето: Ќе знаете ли некогаш каков е животот зад ѕидините доколку не ги срушите истите? 

 

Повеќе

Колумни

Дали парите се навистина важни?

Објавено

на

Парите не можат да ја купат среќата. 

Колку пати сте слушнале за ова? Многу пати, сигурно. Нашата култура ни испраќа две многу конфликтни пораки за пари. Првата, порака која ни кажува парите се сè во животот. Познати култури, богати и познати, алчноста на Волстрит, завист од љубомора што се чувствуваме кога гледаме куќа поголема од нашата, автомобили понови од нашиот автомобил.

Потоа, постои сосема спротивна порака, онаа која ги третира богатството – и богатите – со сомнеж, што работи напорно за да нè научи да не завидуваме, да ги видиме ограничувањата што ги има богатството и потенцијалните проблеми што може да ги предизвикаат.

Парите се важни затоа што ако имате пари значи дека нема да бидете сиромашни. Тоа значи дека не сте зависни од тоа да бидете вработени, да живеете плата за да платите и да морате да му се умилкувате на вашиот шеф затоа што ви е многу потребна вашата работа.

Парите се важни затоа што ви овозможуваат да имате поголема контрола врз вашиот живот, поголема слобода да издвоите свој пат и помалку ограничувања во изборот. Колкумина од нас се заглавени во кариера или во работа што ја мразиме, но не можеме да си дозволиме да ја изгубиме, бидејќи губењето на нашата работа би значело губење на нашата куќа и нашето здравствено осигурување?

Парите се важни затоа што тоа значи да бидете во можност да им го дадете најдоброто на вашите детца – најдоброто образование, најдобрата здравствена заштита, најдобриот почеток во животот. Секако, кога станува збор за децата, парите можат во голема мера да ги расипат, па затоа богатите родители треба да најдат начин да им дадат најдобро на своите деца, а сепак да ги поучат за вредноста на парите.

Парите се важни затоа што тоа значи помалку финансиски грижи. Секако, богатите се грижат премногу – тие се грижат за губење на своето богатство, на пример. Но, ова не е исто што и да се грижиш за да можеш да ја ставиш храната на масата.

Парите се важни затоа што ви овозможуваат да и се вратите на вашата заедница, да ги одберете добротворните организации и да предизвикате и останатите да придонесат за неа.

Парите се важни, бидејќи да се има пари значи дека животот не е постојан напор да ја држите главата над водата. Имајќи пари ви овозможува да живеете живот во потполност, да уживате во авантури и текстури и вкусови, да искористите најмногу од животот. Парите ќе ви овозможат да живеете поудобен живот.

И да, парите не ја купуваат среќата, но го олеснуваат животот.

Продолжи со читање

Колумни

Како парите влијаат на однесувањето на луѓето?

Објавено

на

Несомнено сонот на сите нас е да станеме богати, без разлика дали ќе станеме заради нашата работна ангажираност или ќе добиеме на лотарија.

Вашите мисли, однесување и активности се поврзани со вашата психологија, која е составена од голем број фактори кои се движат од вашиот генетски код до начинот на кој сте воспитани. Додека парите не го оформуваат точно вашиот систем на верување, тоа може да влијае на начинот на кој размислувате и постапувате кон другите. Во зависност од тоа дали имате повеќе или помалку пари има големо влијание врз вашето однесување.

Социјални и бизнис вредности.

Истражувачите Џејмс Хејман и Дан Арили создадоа експеримент со кој тие можеа да измерат колку е мотивиран човек да ја заврши задачата врз основа на пари. Групит беа замолени да ги повлечат круговите низ компјутерскиот екран. Од една група беше побарано да го сторат тоа како “услуга”. Од друга група беше побарано да го сторат тоа за 0,50 долари, а на последната група им беа понудени 5 долари. По тајмингот на групите, всушност групата од која беше побарано да ја изврши задачата како корист го направи најбрзо. Следна беше група од 5 долари, а последна беше групата од 0,50 долари.

Хејман и Арили претпоставуваа дека постојат две мотивации за завршување на одредена задача. Првиот е социјален. Со признавањето на општествената вредност на задачата, ние го гледаме како достоен влог на времето и дел од нашата општествена должност, и ние обично сме среќни да помогнеме. Но, кога парите се понудени како мотивација, сепак, почнуваме да размислуваме помалку од социјалниот аспект и повеќе за деловната вредност.

Се гледаат сами кадде припаѓаат.

Во едно истражување учествувале луѓе од две класи: богати и сиромашни. Требало да се увиди како се гледаат во општеството во однос на парите. Сиромашните имале многу подобро и повисоко мислење од сиромашните. Сиромашните верувале дека од самата личност зависи дали ќе биде богата или сиромашна, додека богатите сметаат дека ако се родиш богат или сиромашен таков и ќе останеш. Оваа теза ја поддржува и социологијата како наука.

Што мислите вие?

Култура и културни вредност.

Се верува дека богатите луѓе читаат минимум две книги неделно. Редовно одат на опера и балет, а не забораваат да одат и во театар. Едукацијата и културата за нив се од најголема важност. Тие градат сопствени културни вредности по кои се водат, а токму оваа навика е тоа што ги разликува од другите.

Продолжи со читање

Колумни

Изборот и слободата

Објавено

на

Колку повеќе опции имате, толку повеќе енергија и време се потребни да одлучите. Кој филм? Кои патики? Каде на одмор? Што да јадам? Кој прашок за перење на алишта? Кој автомобил? Која банка? Која кредитна картичка да ја искористам за новиот телевизор? Вашата енергија и внимание се трошат од овие одлуки и ќе ви остане помалку за својот живот.

Еден млад претприемач од САД го намали бројот на предмети што тој ги поседувал во последните 15 години (вклучувајќи облека, само еден пар фармерки). Неговата цел? Да се ​​намали изборот во неговата дневна рутина, за да може да го фокусира своето внимание на неговиот бизнис.

Многу луѓе намерно го елиминираат изборот и потребата за одлуки со усвојување на поставените распореди. Тие ја штедат енергијата за важни, а не рутински одлуки. Истражувањата за однесувањето на потрошувачите покажуваат дека луѓето имаат поголема веројатност да купуваат уреди со повеќе опции, но со помала е веројатноста дека ќе ги користат, бидејќи е потребно премногу време за да дознаете како да направите дури и наједноставната задача. Дел од клучот за успехот на Apple, на пример, е токму во намалувањето на изборот, со што нивните уреди се лесни и интуитивни за употреба.

Што ви дава изборот? Еден одговор е дека изборот ви овозможува да го обликувате вашиот свет според вашите желби.

Изборот е сомнителен благослов кога станува збор за духовна пракса, всушност, кога станува збор за какви било креативни напори. Големата уметност е често резултат на ограничување, во форма, во материјали, во теми, итн. Ограничувањата концентрираат внимание и ја поттикнуваат креативноста. Како да го зголемите вашиот капацитет во внимание? Со елиминирање на целиот избор. Еден став. Еден објект. Останете таму. Нема друг избор. И, како што сите знаеме, не е лесно.

Недостатокот на избор ве води директно во контакт со начинот на кој вообичаено ги игнорирате, затварате, манипулирате или контролирате вашите искуства. Кога немате друг избор, треба да научите како да се поврзете со она што животот го носи.

Што е слобода? Тоа е искуството од момент до моментот да не се управува од сопствени реактивни механизми. Дали тоа ви дава повеќе избор? Обично не. Кога не сте водени од реакции, ги гледате работите појасно, и обично има само еден, можеби два начина на дејствување кои всушност се остварливи. Слободата од тиранијата на реакцијата доведува до начин на доживување на животот кој ве остава со малку опции што да направите, но земете ја насоката што животот ви ја нуди во секој момент. Оттука, илузијата на избор е индикација за недостаток на слобода.

Да имате повеќе избор не значи да имате повеќе слобода. Токму спротивното, робство помеѓу опции.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange