Connect with us

Странски банки

ЕЦБ изрече парична казна за ирската банка “Permanent TSB”

Објавено

на

Европската Централна банка изрече парична казна за ирската банка “Permanent TSB”, поради неисполнување на барања поврзани за ликвидноста, што е прва ваква казна откако во 2014 ЕЦБ ја презема улогата супервизор на банките во еврозoната, објавија британските медиуми.

Од ЕЦБ очекуваат банките во еврозоната да одржат доволно ниво на високо ликвидни средства како би ја покриле разликата помеѓу очекуваните парични приливи и одливи во период од 30 дена.

 

Вкупниот износ на парична казна на “PTSB” се однесува на неуспехот да се исполнат две барања за ликвидност на ЕЦБ во периодот од 27 октомври 2015 до 26 април 2016 година, рече ЕЦБ. Исто така, додаде дека поради овие два случаи, состојбата на ликвидноста на ирските банки не се промени и дека проблемите се решени во меѓувреме.

 

Како што е соопштено од ЕЦБ, “Permanent TSB” е казнета со вкупно 2,5 милиони евра поради неисполнување на бараниот коефициент во периодот меѓу октомври 2015 година и април 2016 година.

 

Во светло на финансискатa криза од 2008 година, во еврозoната се воведени построги правила за ликвидноста за да се спречи повторување на ситуацијата која ирскиот банкарски систем го испрати на работ на колапс.

Повеќе

Странски банки

ЕЦБ ги остави каматните стапки непроменети

Објавено

на

Европската централна банка спрема очекувањата на пазарот ги остави основните каматни стапки на досегашните ниски нивоа, а без промена се задржува и планот за квантитативни олеснувања, стана јасно од порака на регулаторот по повод одлуката на Управниот одбор на ЕЦБ. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Манипулацијата со каматните стапки ја чинеше Deutsche Bank 240 милиони долари казна за

Објавено

на

Германскиот банкарски гигант Deutsche Bank поради здружување со други банки за да влијае врз вредноста на каматните стапки преку лондонскиот Либор систем, е казнета со глоба во износ од 240 милиони долари. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Комерцијална банка – Србија оствари 61 милион евра добивка во 2017 година

Објавено

на

Комерцијална банка – Србија во 2017 година ги продолжи позитивните трендови во своето работење и на крајот на календарската година забележа добивка пред оданочување во висина од 61 милион евра, објави Блиц.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange