Connect with us

Останато

Естонија ќе воведе сопствена виртуелна валута?!

Објавено

на

Естонија размислува да покрене сопствена виртуелна валута, нешто како „балтички биткоин“. Доколку планот се реализира, тоа би била првата иницијатива за дигитална валута од некоја влада.

Овој чекор е дел од програмата за Е-резиденција, која Естонија ја покрена на крајот на 2014 година.

 

Образецот за пријава е краток, таксата е 100 евра и после неколку кликнувања можете да станете дигитален жител на Естонија. На програмата можат да се пријават луѓе од целиот свет, можат да добијат лична карта, но и да започнат бизнис во таа земја.

 

Издавањето на национална криптовалута се смета за следен чекор во таа смисла.

 

„Дигиталната валута која би ја поддржала владата ќе има големо влијание и на иднината на земјата, но ќе помогне и во зајакнувањето на економијата“, вели Каспар Крјус, генералниот директор на програмата Е-резиденција за Естонија.

 

Првите проценки покажуваат дека Естонија, која сега има 1,3 милиони жители, би можела да добие 10 милиони е-жители.

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange