Connect with us

Останато

Економијата на Јапонија со највисока стапка на раст за две години

Објавено

на

Економијата на Јапонија го забрза растот во вториот квартал од 2017 година со највисока стапка за повеќе од две години, откако зајакнаа приватните и корпоративните трошоци, пренесува Ројтерс.

Сето ова укажува на долго очекуваниот скок на домашната побарувачка.

 

Третата најголема светска економија забележа посилен раст на бруто-домашниот производ, отколку што се очекуваше, од дури 4% на годишно ниво во второто тримесечје, означувајќи го најдолгот одржлив економски раст за 10 години, покажаа официјалните податоци од владата.

 

Остварениот економски раст е најголем од четвртиот квартал од јануари-март 2015 година и е поголем од просечната прогноза на аналитичарите кои предвидуваа раст од 2,5%, а во споредба со претходниот квартал, БДП се зголемил за 1,0%.

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange