Connect with us

Депозити

ДЕН НА ШТЕДЕЊЕ: Иновативни програми за штедење кои ги нудат банките

Објавено

на

Кога станува збор за штедењето првично се поставуваат две прашања поврзани со тоа. Првото прашање најчесто е како да ги заштедиме парите, а второто, откако ќе заштедиме како најдобро да ги искористиме истите?

Мораме да признаеме дека е навистина тешко да одвојуваме дел од своите приходи за заштеда. Банките насекаде низ Светот нудат различни програми преку кои им помагаат на своите клиенти да ја управуваат својата заштеда. Иако можеби звучи и неверојатно, има банки кои помагаат во мисијата за штедење на пари. 

Една од поинтересните практични програми кои го помагаат штедењето е програмата на Банката на Америка чија програма е насловена како : “Задржи го кусурот”. Сите оние кои имаат отворено сметки во оваа банка можат да бидат членови на оваа програма. При купувањето со дебитната картичка на Банката на Америка крајната продажна цена се пресметува на најблиската повисока заокружена сума, а разликата директно се пренесува на штедната книшка на клиентот. 

Многумина си поставуваат конкретни цели за кои сакаат да ги заштедат своите пари. Capital One е онлајн банка која им олеснува на корисниците да ги организираат и дисциплинираат своите заштеди со цел да ја остварат поставената цел. Можете да отворите до 25 штедни сметки со различни поставени цели како “500 долари за подароци за празниците кои следуваат”, или “2000 долари за одмор”. На овие сметки можете да внесувате колку ќе издвоите без разлика дали на неделно или месечно ниво, а автоматската алатка за следење на вашите цели пресметува уште колку време и колку вложени средства ви се потребни до остварување на вашите поставени цели. Доколку имате вие самите поставено целна дата до која што треба да ги остварите целите оваа алатка константно ќе ве потсетува на тоа пресметувајќи ги износите кои ќе бидат потребни да ги уплаќате на неделно или месечно ниво.

Помеѓу многуте сервиси кои нудат поддршка на своите клиенти во процесот на штедењето е и Citigroup кој претставува мултинационален  инвестиционен финансиски сервис. Овој сервис поаѓа од фактот дека за да започне процесот на штедење најпрво е потребно добра организација на средствата кои ви се на располагање во моментот. Целта е да видите каде го трошите вашиот приход и каде можете да скратите со цел да заштедите. Преку алатките на оваа групација можете да направите месечни буџети и свои категории каде што ги трошите средставата. Овој сервис има за задача да ве извести преку испраќање на соодветен е-маил во моментите кога смета дека неразумно сте ги потрошиле своите пари или кога ќе забележи дека се приближувате до границата која што не треба да ја поминете.

Многу често банките имаат т.н промотивни програми за штедење. Ова се програми кои тие ги нудат само во еден ограничен период во кој доколку се одлучите да го започнете своето штедење банката дополнително ве наградува и го помага истиот процес. Условите најчесто се клиентите по отварањето на сметката да пренесат одреден депозит на истата кој нема да ја менува состојбата во следните месец или два и за возврат ќе добијат одредена сума на средства од страна на банката. Salem Five Bank е исто така американска банка која нуди ваква слична програма за своите клиенти. Со секое отварање на сметка во оваа банка клиентите добиваат подарок VISA картичка со дополнителни 100 долари. За да ја добијат оваа картица клиетите треба да уплатат еден директен депозит, да направат 6 онлајн трансакции во износ од над 25 долари или пак да направат 20 трансакции со дебитната картичка секое во износ од над 5 долари во рок од 60 дена. 

Во последно време станува многу актуелно штедењето за деца. Родителите започнуваат со штедење на средства уште од најмала возраст на детето и токму затоа банките воведуваат и програми за детско штедење. Со напредокот на технологијата, постојаното плаќање со картици или онлајн извршените трансакции претставуваат потешкотија при обидот да се објасни на децата важноста на парите бидејќи тие немаат никаков допир со нив и не можат да создадат претстава како се трошат средствата. ASB која е една од водечките банки во Нов Зеланд смислила интересен начин преку забава да го долови на децата процесот на трошење и штедење на парите. Состојбата на сметката на детето е претставена на екранот на еден апарат во форма на слонче кои испушта звуци и се движи секој пат кога ќе бидат извадени средства од сметката. Ова слонче е некој вид на модерна касичка бидејќи овозможува т.н “магичен” вид на штедење со тоа што сите виртуелни парички од мобилната апликација која е достапна се префрлаат на сметката на слончето која што е всушност штедната книшна на детето. Нормално, целата контрола ја има родителот и преку самото слонче не е можно да се извршуваат трансакции, но сепак е еден интересен начин за на детето да му се објасни целата суштина за важноста на штедењето. 

Иако несомнено фактот дека организацијата на средствата игра огромна улога во процесот на штедење  сепак многу често пред да почнеме да штедиме треба убаво да ги истражиме сите опции кои ни се понудени и да ги разгледаме програмите на банките кои често може да ни помогнат полесно и побрзо да ги исполниме своите цели. 

Депозити

„Зимски депозит” на УНИБанка нуди фиксна камата од 3,30 % за физички лица

Објавено

на

Во годините после финансиската криза централните банки низ светот остро ги намалија каматните проценти во обид да го стимулираат стопанскиот раст, инвестициите и вработеноста. Во некои држави оваа стратегија проработи успешно, а во други не сосема, но така или вака, мнозинството од економистите и пазарните аналитичари се на мислење дека ерата на „нулта каматите” веќе е на својот крај.

Согледувајќи ги овие особености, банките во Македонија почнаа да нудат различни производи со атрактивни услови. Современиот живот стана сѐ поинтензивен и забрзан и корисниците имаат потреба од комплексни услуги, кои ги задоволуваат нивните барања и ги решаваат нивните проблеми во различни правци. Овие факти им се добро познати на финансиските институции, кои вешто ги ловат желбите на корисниците.

Новиот „Зимски депозит” од „Уни банка” ги обединува предностите на неколку производи, со тоа што истовремено нуди највисока профитабилност на пазарот во моментов. Влогот е со флексибилни услови, се нуди со различни рокови и варијанти за користење, при што со депозит за рок од 36 месеци, клиентот ја добива највисоката понудена камата на банкарскиот пазар кај нас – 3,30%. Каматата е фиксирана во текот на целиот период на депозитот.

Зимски депозит” е производ за физички лица во евра и во денари. Каматата за депозитот е непроменлива до крајот на рокот на депозитот, кој може да се избира согласно желбата на клиентот: 36, 24 или 12 месеци. Минималната големина на влогот е утврден во висина од 5.000 евра/300.000 денари, со тоа што износот може да се зголемува без ограничувања во текот на целиот период на договорениот рок.

Високата профитабилност доаѓа во текот на февруари со новиот производ на „Уни банка” заедно со уште неколку бонуси, од кои клиентите можат да имаат корист. Со „Зимски депозит” вложувачите добиваат бесплатно електронско и мобилно банкарство, бесконтактна кредитна картичка со ограничување до 30.000 денари и бесконтактна дебитна картичка со можност за користење на пречекорување до 30.000 денари. Предноста на производот, е и опцијата за електронско и мобилно следење на профитабилноста на депозитот во секој момент од страна на клиентите.

Продолжи со читање

Депозити

Нов депозит „Среќна среда” од Халкбанк

Објавено

на

Некои велат, среда е денот на среќата. Но, зошто токму среда? Постојат истражувања кои велат дека секаква умствена активност во денот среда, како читање, пишување, разговарање, би се одвивала со посебен фокус и внимание. Оттука, не случајно и се користи терминот „среќна среда“, а пак Халкбанк воведува нов промотивен депозит кој ќе биде активен токму секоја среда, и тоа со посебни услови. (more…)

Продолжи со читање

Депозити

Стопанска банка а.д. Битола подарува прочистувачи, но само за клиентите од Битола!

Објавено

на

Стопанска банка а.д. Битола придонесува кон грижата за здравјето на своите клиенти. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange