Connect with us

Странски банки

Дали роботите ќе ги заменат и банкарите?

Објавено

на

Британската банка RBS (Royal Bank of Scotland) го “ангажираше” аватарот Кора, која изгледа како вистинска личност и веќе ги прави првите работни активности за да им помогне на клиентите.

Банката, која неодамна најави дека ќе укине неколку илјади работни места, планира да ја “вработи” Кора засекогаш доколку успешно ја заврши пробната работа, пренесува Ројтерс.

Овој дигитален вработен одговара на едноставни прашања околу подигнување на кредит или чекори кои би требало да ги преземе корисникот ако ја изгуби картичката.

Целта поради која е “вработена” е намалување на времето на чекање.

Експериментот на оваа британска банка е најновиот потег во банкарската индустрија со цел прилагодување кон променливиот однос на клиентите и брзите технолошки промени.

Во банката се обедени дека Кора, одговарајќи на поедноставните прашања може да ги ослободи “колегите”, со цел тие да се занимаваат со покомплексни прашања.

Повеќе

Странски банки

Љубљанска НЛБ банка бара купувач за лошите кредити

Објавено

на

Љубљанската НЛБ банка почна да бара инвеститори кои сакаат да купат портфолио на лошите побарувања во Србија. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ ги остави каматните стапки непроменети

Објавено

на

Европската централна банка спрема очекувањата на пазарот ги остави основните каматни стапки на досегашните ниски нивоа, а без промена се задржува и планот за квантитативни олеснувања, стана јасно од порака на регулаторот по повод одлуката на Управниот одбор на ЕЦБ. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Манипулацијата со каматните стапки ја чинеше Deutsche Bank 240 милиони долари казна за

Објавено

на

Германскиот банкарски гигант Deutsche Bank поради здружување со други банки за да влијае врз вредноста на каматните стапки преку лондонскиот Либор систем, е казнета со глоба во износ од 240 милиони долари. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange