Connect with us

Депозити

Граѓаните имаат 3,8 милијарди евра во банките

Објавено

на

Македонските граѓани имаат заштеда во банките и штедилниците во земјава од 3,8 милијарди евра, покажуваат податоците на Фондот за осигурување депозити на Република Македонија.

Директорот на Фондот, Борче Хаџиев во пресрет на Светскиот ден на штедењето вели дека штедните влогови на секој штедач кои се во висина до 30.000 евра во денарска противвредност се осигурани во Фондот и се безбедни и доколку некоја банка или штедилница се соочи со некој ризичен настан, штедачите ќе бидат обештетени.

Тој додаде дека половина од штедните влогови или 50,5% се во денари, а останатата половина или 49,5% се во евра.

Половина од штедните влогови се во денари поради поатрактивните каматни стапки, а останатите влогови се во евра и останатите странски валути поради недовербата во домашната валута.

Депозити

Слончето кое ќе го промовира детското штедење на Халкбанк доби име – ХАЛКИ!

Објавено

на

По повод месецот на штедење, Халкбанк ја претстави својата нова маскота за Детското штедење – слонче и воедно преку конкурс го одбра името на слочнето – ХАЛКИ. (more…)

Продолжи со читање

Депозити

Октомври – месец на штедење!

Објавено

на

Октомври или Листопад е десеттиот месец во годината според Грегоријанскиот календар и еден од седумте месеци според овој календар што имаат 31 ден. Ова значи дека имаме 31 ден да почнеме да штедиме и да го спремиме финансискиот план за наредната година.  (more…)

Продолжи со читање

Депозити

Замисли штедење со растечка каматна стапка – Депозит прогрес

Објавено

на

Штедната сметка е еден од основните финансиски производи што секој мора да ги има и користи. А штедната сметка ќе ви овозможи да заштедите пари, да префрлите средства, да ги повлечете парите и да ви дадете камата за средствата што ги имате на вашата сметка. Не многу инвестициски производи на пазарот ви даваат двојна корист од ликвидноста и каматата. Но, штедна книшка не само што ќе ви помогне да заштедите пари, туку и да ги подигнете готовината секогаш кога ви е потребна.

(more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange