Connect with us

Останато

Граѓаните веќе нема да поднесуваат годишни даночни пријави

Објавено

на

Граѓаните повеќе нема да треба даночните пријави да ги носат на шалтерите во УЈП. Пред неколку дена Владата донесе одлука за промена на начинот за пресметка на персоналецот и за поднесување на пријавите.

 

УЈП ќе има обврска да ги собере сите податоци за остварените приходи на физичкото лице и компјутерски да му ги достави. Секој граѓанин ќе има лозинка преку која ќе може да влезе во пријавата доставена од УЈП и да направи проверка на своите податоци. Ако забележи дека во пријавата не се внесени некои од остварените приходи истите ќе може сам да ги додаде.

“Тоа значи дека УЈП ќе предлага годишна даночна пријава во електрнска форма која ќе се вика пред пополнување за да може граѓанинот да направи проверка на податоците. Се работи за подобрување на систем кој значително ќе помогне за намалување на гужвите на шалтерите, и ако добро профункционира значително ќе помогне и за зголемување на приходите во буџетото по овој основ” – рече Павле Гацов, економски аналитичар.

Гацов смета дека со новиот начин на поднесување на даночните пријави нема да се отвори простор за малверазии.

“Како и до сега така и со новиот систем со кои практично граѓаните се ослободуваат од обврската да одат на шалтер се предвидува секој кој ќе се обиде да сокрие дел од приходите остварени во текот на годината, да превземе голем ризик и може да се најде на црната листа на управата за јавни приходи” – додаде тој.

Гацов очекува новиот систем да биде добро направен и да има капацитет да опслужува над 300 илјади граѓани кои ќе имаат обврска да поднесат годишна даночна пријва и да нема откажување на системот како што неколку пати тоа се случува при поднесувњето на годишните даночни биланси од страна на сметководствените бироа.

Новиот систем на поднесување годишна даночна пријави треба да почне да фунцкионира од следната година.

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange