Connect with us

Останато

Германија заостанува зад останатите членки на еврозоната прв пат во 12 години

Објавено

на

Германската економија на почетокот на третиот квартал забави повеќе од очекуваното. Прв пат во 12 години, таа заостанува зад останатите членки на еврозоната.

Индексот на менаџерите за набавка (ПМИ) за Германија опадна во јули на 54,7 поени од 56,4 поени во јуни.

 

Тоа е најнискиот ПМИ за десет месеци и тоа прв пат за повеќе од 12 години германскиот индекс да заостанува зад Франција, Италија и Шпанија. Таквите податоци, сепак, укажуваат на солиден квартален раст од 0,4% до 0,5% за најголемата економија на еврозоната.

 

Кога станува збор за целокупната еврозона, композитниот ПМИ падна во јули на 55,7 поени, иако економијата на овој блок и натаму настојува да го одржи темпото во овој квартал.

 

Бруто домашниот производ на еврозоната во вториот квартал порасна за 0,6 проценти, при што растот на БДП на Шпанија од 0,9 проценти беше речиси два пати поголем од економскиот раст на Франција од 0,5 проценти.

 

 

 

 

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange