Connect with us

Останато

Германија забележа рекорден суфицит од 18,3 милијарди евра за првото полугодие од годината

Објавено

на

Германскиот федерален буџетски суфицит достигна рекордни 18,3 милијарди евра во првата половина од 2017 година. 

Силниот економски раст и историски благопријатната ситуација на пазарот на трудот и гарантираат на Германија рекорден суфицит, што е највисокиот суфицит од обединувањето, соопшти германската канцеларија за статистика.

 

Повисок суфицит е забележан само во втората половина на 2000-та година – 28,8 милијарди евра. Тогаш сепак податоците се поддржани од еднократен ефект – тендерот на мобилни „UMTS“ лиценци и донесе на државата сериозни приходи.

 

Од почетокот на годината податоците и клучните показатели укажуваат на силата на националната економија. Според најновите податоци, невработеноста е историски ниска, довербата во бизнисот е на рекордно високо ниво, а довербата на потрошувачите достигна на највисоко ниво во последниве 16 години.

 

Претходно овој месец, германскиот институт за статистика објави дека растот во периодот април-јуни изнесувал 0,6% на квартална основа. Сепак, на годишна основа, бруто-домашниот производ се зголемил за 21% – најбрза стапка на пораст во првиот квартал од 2014 година.

 

 

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange