Connect with us

Останато

Германија ги повлече сите свои златни резерви од Париз и дел од резервите во САД

Објавено

на

Германија ги повлече сите свои златни резерви од Париз и дел од резервите во САД, соопшти германската централна банка „Бундесбанк“.

„Бундесбанк“ наведува дека над половина од вкупно 3.378 тони германско злато, складирани во странство за време на Студената војна, за да не падне во рацете на Советскиот Сојуз, веќе е вратено во земјата. Повлечената количина сега е зачувана во сефовите во „Бундесбанк“ во Франкфурт.

 

Од складишта на француската централна банка се повлечени 374 тони од благородниот метал или 11% од сите германски резерви, а од Федералните резерви на САД во Њујорк се повлечени 300 тони.

 

Членот на Управниот одбор на банката, Карл Лудвиг Тиле, соопшти на новинарите дека уште 1.236 тони остануваат во Њујорк (36,6%), а 432 тони во Лондон (12,8%). Во Франкфурт се складирани 1710 тони злато.

 

Транспортот, спроведен под строго тајни услови, Бундесбанк ја чини 7,7 милиони евра.

 

Златните резерви на Германија – втори по количина по американските, претставуваат 270.000 прачки секое по околу 12 килограми.

 

„Бундесбанк“ ги пресели златните резерви во земјата не бидејќи се сомнева во веродостојноста на странските партнери, уверува институцијата. Причината е дека чувањето на златото во странство го усложнува процесот на проверка на неговата автентичност и инвентар.

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange