Connect with us

Останато

Владата на Данска планира да ги намали даноците во земјата

Објавено

на

Данската влада планира намалување на даноците, кое ќе влијае на засегнатите групи со секакви приходи, со што ќе го направи поевтино штедењето за пензионирање и ќе ги намалат даноците врз автомобилите, соопштува „Bloomberg“.

Данска е земја со највискои даноци во светот во однос на БДП. Овие приходи се користат од страна на државата за да се обезбеди бесплатно образование, болници, згрижување и нега на постари лица.

 

Централно-десничарската коалиција на премиерот Ларс Локе Расмусен сака да го намали даночниот товар на земјата со 23 милијарди круни (3,7 милијарди долари) до 2025 година. 

 

Тој, исто така, рече дека администрацијата, ќе ја „следи“ стапката на корпоративната даночна стапка за да обезбеди Данска да остане конкурентна со своите трговски партнери.

 

Со предлогот на владата, даночното оптоварување на Данците ќе се намали на околу 44%, а тоа е важно за економијата и е благодарност од највисок степен за вредните Данци, кои ќе можат да задржат поголем дел од своите приходи.

 

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange