Connect with us

Останато

Велика Британија оствари прв буџетски суфицит во 15 години

Објавено

на

Велика Британија во јули оваа година оствари прв буџетски суфицит во 15 години, благодарение на приливите по основ на уплатата на данок на доход.

Него даночните обврзници сами однапред проценуваат за тековната фискална година, извествува агенцијата Блумберг.

 

Приходите на британскиот буџет ги надминаа расходите за 184 милиони фунти (240 милиони долари), додека во истиот месец минатата година беше забележан дефицит од 308 милиони фунти, соопшти денес Канцеларијата за државна статистика.

 

Според медијан прогнозата на економистите во анкетата на Блумберг, се очекуваше дефицит од милијарда фунти.

 

Самопроценетите приходи на даночните обврзници пораснале за 11%  во однос на јули минатата година, а зголемен е и приходот од данок на додадена вредност за 5,0 проценти.

 

Меѓутоа, расходите и понатака се под притисок поради растот на инфлацијата која ја прави отплатата на камата на индексно поврзаните државни обврзници значително поскапа. Трошоците на британскиот долг во тековната фискална година до денес пораснаа за 23%, што е најголемо зголемување од 2010 година.

 

Министерот за финансии, Филип Хамонд се надева дека задолжувањето во тековната фискална година ќе биде ограничено на 58 милијарди фунти, како што предвиде и буџетскиот надзорен орган во март. Задолжувањето во 2016 година изнесуваше 451,1 милијарди фунти, што е помалку во однос на претходната проценка од 46,2 милијарди фунти.

 

 

Повеќе

Останато

Банкар од Сицилија е избран за нов претседател на Серија А

Објавено

на

Италијанците го избраа Гаетано Мичике, бизнисмен од Сицилија, за нов претседател на италијанското првенство, Серија А. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во четврток ќе се одржи 28-то издание на Бизнис Кафе Македонија

Објавено

на

Овој четврток (22 март) со почеток од 18:00 часот во Next Bar & Food во населба Аеродром во Скопје, ќе се одржи 28-то по ред издание на најексклузивниот бизнис-нетворкинг настан во државата – Бизнис Кафе Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Останато

По Facebook и Google, и Twitter ќе ги забрани рекламите за криптовалути

Објавено

на

Twitter ќе тргне по стапките на Facebook и Google и ќе ги забрани рекламите за криптовалути, во периодот што претстои. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange