Connect with us

Сметки

Блокирани сметките на половина од активните компании и на илјадници граѓани во Македонија

Објавено

на

Според последните податоци на НБРМ кои се однесуваат на јуни, половина од активните компании и десетици илјади граѓани се со блокирани сметки и покрај воведувањето на нови, помеки правила за извршителите.

 

Формирана е граѓанска иницијатива која бара целосна ревизија, па дури и укинување на концептот на извршители.

Под блокирани трансакциски сметки влегуваат сметките што се во сопственост на физички и правни лица за кои има евидентирано неизвршено решение за присилна наплата.

Според извештајот на НБРМ, вкупниот број на граѓани со блокирани сметки достигнал 76.432, а бројот на блокирани компании изнесува 36.021.

Ако се земе предвид дека заклучно со 31 декември 2016 годна во државата имало вкупно 71.519 активни деловни субјекти, тоа значи дека во првата половина од годинава биле блокирани сметките на околу половина од вкупниот број активни фирми во Македонија.

Сметки

Стопанска банка а.д Битола пушти во употреба два нови банкомати

Објавено

на

Стопанска банка а.д Битола со цел проширување на својата мрежа на банкомати и обезбедување на поголема достапност на своите услуги пушти во употреба два нови банкомати. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

М-р Драган Радески [КИБС]: Инстант-плаќањата се во центарот на новите платежни трендови!

Објавено

на

Содржината е преземена од специјализираното списание на Академија за банкарство и информатичка технологија „е-Банкар“. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Пензионерско уживање со “Пензија на 1-ви” од Стопанска Банка АД – Скопје

Објавено

на

Стопанска банка АД – Скопје ги информира своите клиенти, пред се пензионерите, дека со почеток од 1-ви февруари 2019, ќе започне да врши исплата на пензиите на првиот работен ден во месецот за оние пензионери кои својата пензија ја примаат од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија (ПИОМ), на нивна денарска сметка во Стопанска банка АД – Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange