Connect with us

Останато

Берзата од Бања Лука стана активен член на SEE Link

Објавено

на

По аплицирање за членство во SEE Link минатата година, берзата од Бања Лука (BLSE) стана активен член на мрежата на SEE Link, којашто овозможува тргување на соодветните пазари.

Покрај BLSE, уште две берзи се подготвуваат за поврзување на SEE Link: Атина и Сараевската берза.

Со пристапувањето на BLSE, SEE Link системот за рутирање на налози сега поддржува тргување на вкупно шест пазари, со вкупна пазарна капитализација од повеќе од 50 милијарди американски долари и над 900 хартии од вредност коишто може да се тргуваат.

Вкупно 32 инвестициски посредници (брокерски куќи) имаат дозвола да тргуваат преку SEE Link. Покрај тоа, членовите на берзата во Бања Лука во моментов се во процес на добивање членство за тргување преку SEE Link.

Системот има за цел да ја зголеми ликвидноста и да го подобри пристапот за инвеститорите и локалните брокери.

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange