Connect with us

Анализи

Аргументи за и против одржување на режим на фиксен девизен курс во Република Македонија

Објавено

на

Во денешното променливо и динамично опкружување, еднаш избран режим на девизен курс не подразбира негово постојано одржување. Изборот на соодветен режим на девизен курс за една земја зависи од специфичните околности и карактеристики на земјата како и од условите во даден временски период.

Дали Република Македонија треба и понатаму да одржува режим на дефакто фиксен девизен курс со постојната стратегија на таргетирање на девизниот курс или е кандидат за промена на режимот? Досегашните ефекти од фиксирањето на девизниот курс на денарот укажуваат на ефективност на постоечкиот режим и монетарната стратегија на таргетирање на девизниот курс. Меѓутоа, економистите ја потврдуваат потребата за промена на монетарната стратегија, откако таа ќе ги постигне целите за кои е воведена. Во случајот на Македонија, тоа е постигнување и одржување на ценовна стабилност во подолг временски период. Воведувањето на ваква промена ќе доведе и до еволуција на дефакто фиксниот режим на девизен курс. Утврдувањето на потребата за еволуирање кон нов режим ја акцентира значајноста на избор на соодветна излезна стратегија и успешно спроведување на ваквата промена.

Пред да се премине кон анализа на можните излезни стратегии од режимот на фиксен девизен курс, потребно е да се согледа вистинската состојба на македонската економија како последица од користењето на фиксен девизен курс, да се утврди дали се исцрпени сите користи од овој режим и кои аргументи ни укажуваат дека е најдобро да напушти сегашниот режим и девизниот курс да еволуира.

За тоа дали Република Македонија треба и понатаму да одржува режим на дефакто фиксен девизен курс со постојната стратегија на таргетирање на девизниот курс или треба да го промени режимот ќе зборува м-р по економски науки Ана Јовановска.

НАСТАН: Аргументи за и против одржување на режим на фиксен девизен курс.

Повеќе

Анализи

Во војната помеѓу банките и онлајн кредиторите, ќе победат податоците!

Објавено

на

Онлајн кредитори пристигнаа на сцена во совршено време за Силиконската долина. Излегувајќи од финансиската криза во 2008 година, банките – традиционалните заемодаватели – бавно го разбираа начинот на кој потрошувачите сакаа да пристапат до кредит и беа (разбирливо) неподготвени да преземат ризик. Наместо да се фокусираат на потребите и барањата на потрошувачите, банките беа фокусирани на други прашања: регулаторни предизвици, ограничувања на капиталот и основни технологии изградени во 1960-тите – ненамерно отворање на пар за пораст на интернет-заемодавците. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кои се околностите за спојување на Дојче Банк и Комерцбанк?

Објавено

на

Не е само политичкиот пејзаж на Германија што гледа пресврт. Сега се чини дека германската влада е подготвена да го санкционира спојувањето помеѓу две од нејзините некогаш големи банкарски сили, Дојче банк и Комерцбанк. Ова се чини дека е потег за да се осигури дека Германија може да тврди дека има еден финансиски играч кој може да обезбеди доволно финансиска поддршка на германските компании дома, а особено во странство. Ова е идеја оптоварена со опасност. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кој ќе биде најоштетен од воведувањето на прогресивниот данок?

Објавено

на

Повеќе од една деценија во Македонија се употребува рамниот данок. Но, дали го постигна ефектот кој што се очекуваше? Воведен под велот на рамноправност за сите граѓани, всушност го постигна спротивното односно продлабочување на јазот помеѓу богатите и сиромашните. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange