Connect with us

НБРМ

Анализа на ефектите од новите извозно ориентирани компании во домашната економија

Објавено

на

Во рамки на Дирекцијата за монетарна политика и истражување e изготвена анализа во чијшто фокус се ефектите од работењето на новите извозно ориентирани компании врз домашната економија, соопштија од Народната банка на Република Македонија.

Оцените покажуваат дека компаниите во индустриските зони придонесуваат за раст на вкупната додадена вредност во економијата за 2,3 п.п. од збирниот номинален раст од 16,9% во периодот 2014 – 2016 година.

 

Со анализата се проценуваат и индиректните ефекти од овие компании преку нивните набавки од субјекти на домашниот пазар, како и опортунитетните фискални трошоци.

 

Сумирано, анализата на трошоците и придобивките упатува на позитивен збирен ефект на овие компании во периодот 2013 -2016 година од околу 660 милиони евра, или во просек 2,1% од БДП.

 

Од аспект на билансот на плаќања, збирниот ефект од тековните и финансиските трансакции на компаниите упатува на создавање нето девизни приливи во домашната економија од 8,6% од БДП во периодот 2008 – 2016 година, при што 4,8% од БДП се резултат на позитивниот ефект врз тековните трансакции, а 3,8% од БДП од финансиските нето-приливи создадени од овие компании.

 

Комплетната Анализа на ефектите од новите извозно ориентирани компании во домашната економија можете да ја погледнете ТУКА.

НБРМ

Гувернерката на НБРМ оствари средби со високи претставници на ММФ и Светската банка

Објавено

на

Гувернернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, во рамки на Годишните средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската банка (СБ), оствари средби со високи претставници на двете меѓународни институции, вклучувајќи средби со извршниот директор на ММФ, г. Ентони де Ланој, директорот на Дирекцијата за Европа на ММФ, г. Пол Томсен, извршниот директор на СБ, г. Франк Хемскирк, потпретстедателот на Светската банка, г. Сирил Мулер, потпретседателите на ИФЦ, г-а Џорџина Бејкер и г. Вибке Шломер, менаџерски тимови од инвестициски фондови и банки, како и со други високи претставници. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Гувернерката Ангеловска-Бежоска и министерот за финансии Тевдовски на Годишните средби на Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка

Објавено

на

Делегација предводена од гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска и министерот за финансии, д-р Драган Тевдовски учествува на редовните Годишни средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската банка во Индонезија. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Учество на гувернерката на Народната банка на научна конференција на МАНУ во Охрид

Објавено

на

Гувернерката на Народната банка на Република Македонија учествуваше на научна конференција со наслов: „Идни предизвици на економскиот развој и економските политики на Република Македонија“, којашто се одржа на 4 и 5 октомври во Охрид, во организација на Македонската академија на науките и уметноститеа поддржана од Владата на Република Македонија,  Народната банка на Република Македонија и Стопанската комора на Македонија. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange