Connect with us

Останато

Американците со рекордно ниво на задолженост од 12.500 милијарди долари

Објавено

на

Задолженоста на Американците во вториот квартал од годината се искачи на рекордно ниво од речиси 12.500 милијарди долари благодарение на умерениот раст на хипотекарните и кредитите за автомобили, како и долгот за кредитни картички.

Вкупно, долгот на американските домаќинства во второто тромесечје изнесува 12.840 милијарди долари, што е за 552 милијарди долари повеќе во споредба со минатата година, покажуваат податоците на њујоршката филијала на ФЕД.

 

Од вкупната сума 4,8 отсто се лоши кредити, исто како и претходниот квартал. Предупредувачки сигнал е и влошувањето на наплатливоста на долгот по кредитните картички. што може да доведе до раст и понатамошни проблеми на потрошувачите.

 

Во вториот квартл во САД вредноста на хипотекарните кредити изнесува 8.690 милијарди долари односно 329 милијарди повеќе од минатата година. Додека за студентски кредити – 1.340 милијарди долари или 85 милијарди повеќе, а за заеми за автомобили – 1.190 милијарди или 55 милијарди повеќе.

 

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange