Connect with us

Останато

Американската економија со најбрз раст во изминативе две години

Објавено

на

Економијата на САД во вториот квартал порасна со најбрзо темпо во изминатите две години, значително посилно од првично проценетото, покажа втората проценка на американското Министерство за трговија.

Бруто домашниот производ (БДП) во периодот од април до јуни 2017 година е зголемен за 3% во споредба со претходната година, објави Министерството за трговија.

Првата проценка објавена минатиот месец покажа зголемување од 2,6%.

 

Стапката на раст е значително зголемена поради зголемениот раст на личната потрошувачка и посилните инвестиции на компаниите отколку што првично беше проценето.

 

И покрај зголемената проценка на раст во вториот квартал, најголемата економија во светот порасна во првата половина на оваа година само 2,1%, што е под просекот во изминатите три години, кој изнесуваше 2,2%.

 

Растот на БДП ги надмина очекувањата на економистите кои во просек очекуваа раст на БДП од 2,7%.

Повеќе

Останато

Оваа недела (12 март ‒ 18 март) се одбележува Глобалната недела на парите

Објавено

на

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации, оваа недела ја одбележуваат Глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март). Одбележувањето ќе продолжи во текот на целиот месец март. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Банките стравуваат, Amazon воведува банкарски услуги!?

Објавено

на

Според релултатите добиени од едно истражување кое неодамна беше спроведено од Bain&Co, можно е гигантот Amazon за 5 години да има 70 милиони корисници на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Независните синдикати МАКАМТРАНС и НСГРИТГ загрижени за состојбата на пензискиот фонд

Објавено

на

Независните синдикати на камионски транспортери МАКАМТРАНС и на градежни работници, инженери и трговци во градежништвото НСГРИТГ изразуваат загриженост за состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ, кој, како што тврдат, до 2020 година нема да може да покрива ниту 15% од побарувањата на пензионерите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange