Connect with us

Електронско банкарство

Адико банка и Вибер воведоа “Addiko Chat Banking”

Објавено

на

Адико банка ја претстави услугата “Addiko Chat Banking“, иновативна и на пазарот во регионот прва услуга за финансиски трансакции кои се извршуваат преку Вибер.

 

“Addiko Chat Banking” претставува дигитална услуга која преку Вибер, една од глобално најпопуларните комуникациски платформи, им овозможува на корисниците директно да контактираат со банката, а дополнително и да реализираат едноставни плаќања. На овој начин, платформата која се користи за разговори и праќање пораки се претвара во дигитална апликација со чија помош клиентот може да провери салдо на својата сметка во банка, да плати сметки или да врши проверка на трансакциите.

Адико банка е првата банка во Србија и една од ретките во светот која овозможува плаќање преку Вибер. Со воведувањето на новата услуга, банката продолжи со модернизација и дигитализација на своите услуги. Користењето на банкарските услуги е прилагодено согласно потребите на клиентите, при што банката на едноставен и ефикасен начин одговара на секојдневните потреби на клиентите.

Свесни дека финансиските институции и услуги кои се нудат мора да се прилагодат на потребите на клиентите, во изминатата година направивме голем исчекор кон дигитализација, го унапредивме интернет и мобилното банкарство и на тој начин овозможивме низа дигитални услуги кои наидоа на одличен одзив кај клиентите. Но, тука нема да застанеме. Податокот кој вели дека откако ја променивме апликацијата за мобилно банкарство, бројот на корисници се зголеми шесткратно потврдува дека сме на вистинскиот пат. Сакаме клиентите во целост да ја почувствуваат предноста од користење на мобилната платформа, оттука услугата Addiko Chat Banking“, како и соработката со Вибер, се само една од низата планирани активности во овој сегмент“, рече Иван Радојчиќ, претседател на извршниот одбор на Адико банка.

Адико банка со гордост објавува дека е првата банка од регионот на централна и истична Европа која соработува со бренд како Вибер со цел развој на оваа услуга, преку која тимот на банката ќе има можност директно да комуницира со клиентите на кои ќе им нуди можност за модерни и едноставни начини на плаќање.

Визијата на Вибер одсекогаш била да поврзува луѓе, без разлика кои се или од каде се. Процесот на развој на апликацијата од размена на пораки до комуникациска платформа беше нареден чекор во оваа стратегија. Преку чет ботови, секој корисник може да побара информации, преку кои на брз и сигурен начин ќе управува со неопходните услуги“, рече Атанас Раиков од Ракутен Вибер.

Повеќе

Електронско банкарство

Формирана првата асоцијација која ќе се залага за равој на е-трговијата во Македонија

Објавено

на

Електронската трговија претставува мотор за подобрување на економската состојба на една земја и придонесува кон зголемување на ефикасноста и намалување на невработеноста. Електронската трговија е од ислучителна важност и за намалување на сивата економија во Република Македонија. Во Република Македонија до сега не постоеше официјално тело чиј домен е токму е-трговијата и нејзинот развој. Потребата за асоцијација за е-трговија покрај Grouper ја препoзнаа и Бизнис Конфедерацијата на Македонија, Адвокатската канцеларија Станковиќ и Јошевска, порталот Bankarstvo.mk, и Друштвото за копјутерски консултатски услуги ММ Дисоски  кои се и основачите на асоцијацијата. Претседател на првата асоцијација за е-трговија во Македонија е Д-р Нина Ангеловска(more…)

Продолжи со читање

Електронско банкарство

ПроКредит Банка со нова мобилна апликација

Објавено

на

Во насока на унапредување на услугата за своите клиенти, како и по-ефикасно процесирање на плаќањата на е-банкарство ПроКредит Банка воведува нова мобилна апликација за безбедно и сигурно авторизирање на плаќања преку мобилни уреди. (more…)

Продолжи со читање

Електронско банкарство

Во Македонија само 8% од граѓаните користат електронско банкарство

Објавено

на

Според последните спроведени истражувања во Република Македонија само 8% од граѓаните користат електронско банкарство. Пониски удели од нас во користењето на овој тип на банкарство имаат само Црна Гора 4%, Бугарија 5% и Романија 7%.

Иако во земјава во последните десет години уделот на интернет банкарството е двојно зголемен во однос на 2009 година кога изнесувал само 4%, сепак Македонија многу заостанува во однос на другите европски земји. На ниво на Европа, над 50% од граѓаните користат интернет банкарство и ги искористуваат новите, поедноставни начини на плаќање со кои се избегнуваат чекањата и користењето на готови пари.

Меѓу земјите-членки на ЕУ, интернет-банкарството е најзастапено во Данска (90 отсто од луѓето на возраст од 16 до 74 години се изјасниле дека го користат) и Холандија (89 отсто), по што следат другите нордиски земји, Финска (87 отсто) и Шведска (86 отсто). Од другите земји на Балканот, интернет банкарство користат 16% од населението во Србија, 33% во Хрватска, 39% во Словенија и 23% во Турција.

Овој тип на банкарство е најчесто популарно кај помладото и образовано население. Република Македонија и покрај напредокот и порастот во процентот на користење интернет банкарство сепак заостанува во овој поглед и треба да работи на искористување на целосните капацитети за користење и да тендира кон се поголема употреба на овој тип банкарство со цел олеснување на сите работни процеси.

 

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange